Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi is az a luffaszivacs?

2010.03.30

A luffaszivacs nem más, mint egy kúszótökből készült, különleges szivacs. A hosszúkás, uborka formájú növény termése hálós, rostos szerkezetű. A kiszárított termés belsejéből készítik ezt a remek, természetes mosdószivacsot. A luffából készült szivacs - és egyéb luffa termék - egyre több helyen kapható, és mára közkedvelt wellness termék lett.

Azt talán már kevesebben tudják, hogy a luffa tököt otthon is termeszthetjük, és magunk is könnyedén elkészíthetjük belőle kedvenc fürdőszobai kellékünket.

A luffaszivacs szárazon kemény és érdes, azonban víz hatására merev rostjai rugalmassá, puhává válnak. A megpuhult szivacs első osztályú és kíméletes bőrradírként szolgál. Fürdés előtt szárazon is átdörzsölhetjük vele bőrünket, de durvasága miatt ezt kevesebben kedvelik.

A luffaszivacsos ledörzsölés a testmasszázs, és az elhalt bőrsejtek eltávolításának egyik legkiválóbb, és egyben olcsó módszere. Fürdéshez, tusoláshoz tehát használjunk luffaszivacsot, vagy luffakesztyűt. A vele végzett masszázs felpezsdíti a vérkeringést, javítja a bőr anyagcseréjét, élettani folyamatait. Az így előkészített bőrre felvitt testápoló sokkal hatékonyabb lesz, hiszen az eltávolított szaruréteg már nem akadályozza a tökéletes felszívódását. A luffa rendszeres használatával bőrünk rövid idő alatt újjászületik. A kényeztetés segít megteremteni belső nyugalmunkat ... aki egyszer kipróbálja, nem fog leszokni róla.

"A bőr imádja, ha dörzsölik, és erre a legjobb a luffa tök szivacsa ..."
Ilcsi néni

Luffából nem csak szivacs készül, hanem számos szaunakellék, és egyéb eszköz kapható. Ilyenek pl. a luffa rostokat tartalmazó szappanok, tusfürdők és testradírok.

Tippek
- A luffaszivacsot bevethetjük narancsbőr (cellulit) ellen is. Mindig alulról felfelé haladva, körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át vele az érintett területeket. Az alapos dörzsölést addig végezzük, amíg bőrünk kipirul. Ha ezután használunk cellulit elleni készítményt, a hatás még tökéletesebb lesz!
- Napozás, vagy önbarnító készítmények használata előtt dörzsöljük át luffaszivaccsal testünket, így bőrünk tovább megőrzi barna színét.
- Rendszeres luffaszivacs használattal szőrtelenítenünk is ritkábban kell, a luffa állandó koptató hatást fejt ki a szőrszálakra.