Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Holt-tengeri iszap, ősi gyógyír

2010.03.30

A holt-tengeri iszap ősi gyógyír. Gyógyhatását több tudományos kutatás igazolta, de számos legenda is kapcsolódik a holt-tengeri iszappakolások szépítő hatásairól. A szépségéről híres Kleopátra, Egyiptom fáraónője, szépsége megőrzése érdekében hódította meg a Holt-tenger vidékét, és a korai leírások szerint sokat időzött a Holt-tengerben fürdőzve, valamint iszappakolást használva.

Az iszap a hegyekből a tengerbe lehordott üledékes agyagréteg eróziója révén keletkezik, melynek során évezredeken át magába szívja a tengervíz tápláló ásványi-anyagainak nagy részét. Tehát a Holt-tenger iszapja rendkívüli mennyiségben tartalmaz ásványi sókat, nyomelemeket, ezenkívül találhatók benne szilárd növényi és állati eredetű anyagok is.

A holt-tengeri iszap hatásos a reumatikus, és izületi fájdalmak kezelésében. Vastagon kell felvinni az érintett területre az iszappakolást, meleg kötést kell ráhelyezni és kb. fél órán keresztül kell fennhagyni. Kellemes meleg hatást érezve a fájdalmas tünetek elhalványodnak.

Az iszappakolás jelentősen csökkenti az aknét, commedókat, közismert néven a pattanásokat, ezért nagy segítség a problémás tini bőr ápolásában. Akár otthoni körülmények között is alkalmazható iszappakolás látványos hatása már az első alkalommal jelentkezik. Ezért a fiatal fiúk, férfiak is kedvelik.

Az érzékenyebb bőrűek számára kaphatók a holt-tengeri iszappakolás egyéb hatóanyagokkal kiegészített változatai, melyek pl. az aloe vera-val dúsítva, tápláló pakolásként alkalmazhatók. Az iszap nedvesség és zsírelszívó hatását, mely a zsíros bőr ápolásánál kifejezetten előny, az aloe vera nedvességadó hatása kiegyensúlyozza, ezért nem szárítja az érzékeny bőrt, míg az iszap ásványokkal tölti fel a bőrt.

A testiszap kezelés cellulit elleni krémmel kiegészítve hatékonyan segít a narancsbőr tüneteinek enyhítésében. A testre kifejlesztett iszappakolás kisimítja, méregteleníti a bőrt, amennyiben megvárjuk míg megszárad az iszappakolás és leradírozzuk a bőrről, akkor eltávolítja a felső, elhalt hámréteget is, így sima, fiatal bőrfelületet kapunk eredményül.

A holt-tengeri iszapkúra leglátványosabb talán a psoriasis, azaz pikkelysömör kezelésében. Ez a betegség öröklődik, de stressz hatására fokozott mértékben jelenik meg. Az iszapkezelést ebben az esetben sófürdőkúrával érdemes kiegészíteni a tünetek fokozott csökkentéséhez. A holt-tengeri iszap a pikkelyek leválasztásával és a sebgyógyulás gyorsításával fejti ki gyógyhatását, amihez hozzájárul a helyszíni kúra során a napfény, mely a Holt-tenger mellett többszörös légrétegen át megszűrve - mivel a Holt-tenger a Föld legmélyebb pontja - nem okoz leégést, de gyorsítja a hámosodási folyamatot.