Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A pattanás kialakulása

2010.03.30

Aligha akad köztünk olyan ember, akinek még nem okozott gondot, hogy arcán, vagy más testrészén pattanás alakult ki.

A pattanásos bőr nem csak esztétikai hibát jelent, hanem komoly lelki megterhelést is okozhat, ha nem tudjuk megfelelően kezelni. A nem éppen kellemes látványért több tényező is felelős.

Hogyan bukkan fel egy pattanás, vagy más néven akné?
Körülbelül két hetet vesz igénybe míg eléri a bőr legfelső rétegét. A faggyú beszorul a szőrtüszőbe, emiatt az eltömődik és dugó alakúvá válik. A Propionibacterium acnes baktérium a dugó mögé bezáródik, ahol az élettelen bőrsejtekből, és a faggyúból táplálkozik, miközben a pórusokon keresztül lélegzik. Testünk fehérvérsejteket küld oda, hogy támadják meg a bakteriális fertőzést. Ezáltal a bőr pórusai intenzív gyulladásnak lesznek kitéve. Apró rózsaszín dudorok, foltok, csomók, vagy ciszták jelentkeznek. Ezek következtében pedig a pattanások.

A pattanások fajtái
Ha egy pórus eldugul, majd kifakad, létrejön az ún. fehér fejű pattanás. Amikor a pórus eltömődik, de a teteje nyitott marad, és befeketedik, létrejön a miteszer. Előfordulhat, hogy a pórus fala sérül, és a baktériumok, valamint az élettelen bőr beszorul az élő alá. Ez hagy maga után apró vörös fertőzést, amit pörsenésnek nevezünk. Az eltömődőfélben lévő pórusokban, a bőr mélyén létrejön a ciszta. Ezek a fertőzések egy kicsivel nagyobbak mint az, amelyik a pörsenést hozza létre.

A pattanásokat sok dolog előidézheti:

Stressz
Amikor stressz ér bennünket, testünk stressz-hormonokat termel, ilyen pl. a cortisol. Ez az elsődleges stressz-hormon előidézheti a faggyú túltermelődését. Amikor ez a felesleges faggyúmennyiség élettelen bőrsejtekkel és baktériumokkal keveredik, a bőrön foltok jöhetnek létre, vagy a már meglévő foltok állapota romlik. Ez viszont további stresszhez vezethez, így bekerülhetünk egy mókuskerékbe, melyben a stressz pattanást, a pattanás pedig stresszt vált ki.

Napsugárzás
Amellett, hogy a bőr idő előtti előtti öregedését, és sérüléseket okoz a bőrnek, a napsugárzás faggyútermelést is előidéz, ami a bőr felületén foltok kialakulásához, és/vagy a már meglévő foltok állapotának romlásához vezet. A napsugárzás ugyancsak előidézi az arcbőr leégését. Ennek következtében a pattanások okozta fekete pöttyöcskék feltűnően láthatóvá válnak.

Életkor
A tinik általában szembesülnek a pattanások okozta problémákkal, a korosztályukra jellemző hormonszint miatt. Sajnos azonban tini éveink elmúltával sem mondhatunk búcsút a pattanásoknak. Felnőtt korban az élet nehézségei, a karrierista életforma okolható a pattanások kialakulásáért. Gyakran nagyobbak, fájdalmasabbak és tovább megmaradhatnak, mivel idősebb korban a sejtek anyagcseréje lassabb, így regenerálódás folyamata is lelassul.

Öregedés
A pattanások felgyorsítják a bőr öregedését. Szervezetünk az antioxidánsokból álló készleteit használja a pattanásokat előidéző baktériumokkal szemben. Az antioxidánsok ugyanis segítik megvédeni a DNS-t a súlyos sérülések elszenvedésétől. Ha a szervezet antioxidáns forrása kimerül, bőrsejtjek sokkal inkább ki lesznek téve a radikális sérüléseknek.

Táplálkozás
Miközben a szervezet szeretné eltüntetni a pattanásokat, antioxidáns készletei lecsökkennek. A kiegyensúlyozott, zsírszegény, rostokban és tápanyagokban gazdag étrend fontos szerepet játszik abban, hogy megmaradjanak az antioxidáns készletek. Ezenkívül elősegíti az immunrendszer megerősödését, csökkenti a bőrgyulladást és lehetővé teszi, hogy bőrünk teljesen egészséges legyen.

Szennyezettség és piszok
Sokan tévesen azt hiszik, hogy a bőrön azért jönnek létre a miteszerek, mert az piszkos. A miteszerek fekete teteje a faggyúdugó, és a légkörben található oxigén között létrejövő kölcsönhatás közben jön létre.

A pattanások eltűnése után hegek, bőrelszíneződések, egyenetlen és vitalitásmentes bőrfelület marad hátra.