Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A narancsbőr fokozatai

2010.03.30

Sajnos a nők közül egyre kevesebben mondhatják el, hogy bőrük teljes mértékben mentes a narancsbőrtől. A cellulittal való első szembesülés általában nagy riadalmat vált ki mindenkiből. Azonban jó ha tudjuk, hogy a cellulit kezelésének legelső lépése, nem a kezelések kétségbeesett felkutatása.

A legfontosabb, hogy először megállapítsuk milyen stádiumban van a narancsbőr, mert ez alapján tudunk igazán hatékony, személyreszabott kezelést választani magunknak.

A narancsbőr stádiumát otthon mindenki egyszerűen fel tudja mérni magának. Mivel a probléma elsősorban a combokon és a popsin (esetleg hason) jelentkezik leghamarabb, célszerű ezeket a területeket megvizsgálni.

Cellulitmentes bőrről csak akkor beszélhetünk, ha bőrünk nemcsak látszólag sima és feszes, hanem a bőr összecsippentésekor sem lesznek láthatók apró - a narancs felszínéhez hasonló - gödröcskék. Tegyünk érte, hogy ilyen is maradjon, hiszen sokkal könnyebb megelőzni, mint megszabadulni tőle!

Első fokozatú narancsbőrről akkor beszélhetünk, amikor a bőr felülete még látszólag egyenletes, de két ujjunkkal összenyomva már láthatók cellulitra utaló apró elváltozások a bőrfelszín alatt. Mivel ez a legenyhébb elváltozás, még könnyen kezelhető.

Második fokozatú narancsbőr esetén bőrünk fekvő helyzetben még tökéletesen simának látszik, de felállva már észlelhetjük a tüneteket, anélkül, hogy a bőrt összenyomnánk. Ebben a fokozatban már szükségünk lesz egy kezelésprogram kiválasztására, mert segítség nélkül nem tudjuk felszámolni.

Harmadik fokozatban már fekve és állva is határozottan látszik a narancsbőr. Képes eltorzítani a testkontúrokat, és ruházaton keresztül is észrevehető. Határozott életmódváltás, és  rendszeres kezelés-kombináció szükséges, kiegészítve otthoni ápolással is.

Mihez kezdjünk a felismert cellulittal? A probléma súlyosságától függően a következőket tehetjük:

Első fokú cellulit esetén már jó ha odafigyelünk a megfelelő táplálkozásra és testmozgásra. Étrendünkbe minél kevesebb állati zsiradék és sok gyümölcs kerüljön, valamint igyunk napi 2-3 liter szénsavmentes ásványvizet. Amennyiben lehetséges zsírégető mozgásformát válasszunk pl. kocogást, kerékpározást, kondigépet, de egy szobakerékpár is jó szolgálatot tesz. A mozgásnál fontos a rendszeresség! Olcsó, és nagyon jó megoldás az érintett területek luffa szivacsos átdörzsölése. Kiegészítésként alkalmazhatunk cellulit elleni készítményt.

Másodfokú cellulittal otthon, mi magunk már nem boldogulunk, ilyenkor mindenképpen célszerű szakember segítségét igénybevenni. Fontos, hogy a kiválasztott kezelést kúraszerűen végigcsináljuk, mert egy-két kezeléssel nem érünk el célt. Sajnos ebben az esetben komolyan felül kell vizsgálni étkezési szokásainkat. A zsír- és margarinmentes étkezés mellett csökkentsük a húsfogyasztást és főképp olyan élelmiszereket fogyasszunk, amelyek lúgossá teszik a szervezetet. Használjunk zsírégető kozmetikumot, kiválóak pl. az L-Karnitint tartalmazó készítmények. Természetesen ennél a fokozatnál is érvényes a megfelelő testmozgás és a megfelelő folyadékbevitel. Sokaknak talán meglepően hangzik a napi 3 liter folyadék, de ne feledjük, amikor szomjasnak érezzük magunkat, akkor már szervezetünk szomjazik! Ne várjuk meg!

Harmadfokú narancsbőr bizony már komoly küzdelmet jelent. Ebben a stádiumban cellulitkezelést ugyan lehet alkalmazni, de olyan sok kezelésre lenne szükség, ami hatalmas kiadással járna. Ilyenkor első lépésként a komplex méregtelenítő- és fogyókúra a leghatásosabb. Vigyázat a fogyókúra önmagában nem elegendő! Sőt a rendszeresen fogyókúrázókra jellemző jojóeffektus (fogyás-hízás) kimondottan káros, mert lazítja a bőr alatti kötőszöveteket. Rendszeres és intenzív testmozgással, rengeteg folyadékfogyasztással, és gondos táplálkozással csökkenthetjük annyira a tüneteket, hogy nekiláthassunk a kiválasztott narancsbőrprogramnak.