Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Siacu (shiatsu) masszázs

2010.03.30

A siacu elnevezés a japán shiatsu szóból származik, melynek jelentése ujjnyomás. Ez a szó egyben a masszázs technikáját is kifejezi. A masszázstechnika Japánban fejlődött ki, de gyökerei egészen az ősi tradicionális kínai orvoslásig nyúlnak vissza. A siacu masszázs az akupresszúrának és a masszázsnak egy speciális kombinációja, de megtalálhatók benne a jóga bizonyos elemei is.

A siacu masszázs során leginkább az ujjak nyomását alkalmazzák a test meridián pontjain. A kezelés során szerepet kapnak a masszőr egyéb testrészei is, mellyel az erősebb nyomásokat hajtják végre. A siacu masszázs olyan alternatív masszázstechnika, amely holisztikus szemléletű, tehát teljes személyünket kezelik vele, masszázs a - fejünk tetejétől a lábujjainkig - minden testrészünkre kiterjed.

A siacu masszázs alapja, célja
A siacu masszázs azon keleti hagyományon alapuló kezelésfajta, amely szerint egy olyan energia (chi) kering a szervezetünkben, amit állandóan mozgásban kell tartanunk. A kórosan feszülő izomzat azonban gátolja ennek az energiának a szabad áramlását. Amikor a meridiánban megakad az energia áramlása, az szervi bajokhoz, és általános lelki, fizikai problémákhoz vezet. A siacu masszázs célja, hogy biztosítsa chi keringését, szabad áramlását és megfelelő eloszlását a testünk meridián rendszerében. Kiegyenlíti az energiahiányokat, eloszlatja az energiatöbbleteket, és feltölti testünket a szükséges energiaszinttel.

Mire jó?
A siacu kitűnően alkalmas a különböző mozgásszervi panaszok kezelésére, de hatásos lehet belső szervi problémák esetében, és az idegrendszer kiegyensúlyozására is. Gyakran alkalmazzák fejfájás, migrén, hátpanaszok, nyak- és vállmerevség, emésztési problémák kezelésére, de a szénanátha, a fáradtság, az álmatlanság, a csökkent nemi vágy, a stressz, az ingerlékenység és a szorongás csökkentésére szintén alkalmas. A siacu hozzájárul jó közérzetünk és egészségünk fenntartásához. Erősíti a testünk belső ellenállását, működésbe hozza védekezőrendszerünket. A legjobb eredményt akkor érjük el, ha a problémák megszüntetése után testünket, lelkünket megelőzési céllal ápoljuk a siacu technikájával.

Tipp! A siacu nagyon jó alternatívája a sok nőt érintő PMS-szindróma tüneteinek csökkentésére.

Hogyan történik a masszázs?
A siacu masszázs során nem kell levetkőznünk. Válasszunk kényelmes, laza pamut ruhát, mert a masszázs a padlóra helyezett matracon történik. Az első ún. diagnosztikai lépések után a masszőr az egész testünket "átdolgozza". Ujjaival, tenyerével, kézfejének élével, könyökével, térdével és talpával 3-5 másodpercen keresztül erős nyomást gyakorol a Meridiánokra. Emellett a masszázs másik fontos "fogása" a test nyújtása, amely során a jóga elemeit használják fel.
A masszázshoz szükséges ruhát sok helyen a helyszínen biztosítják, erről érdeklődjünk, amikor időpontot szeretnénk kérni.
A kezelés ideje általában 60-90 perc.

Siacu otthon
A siacu technikája könnyen elsajátítható, akár könyvből megtanulható. Ha rendelkezünk a szükséges ismeretekkel, családunk tagjait magunk is kényeztethetjük.

Nyak- és vállfájás enyhítése siacuval - fogások otthonra, 5 lépésben!
1 lépés: A kezelendő személy ülljön le egy székre. Álljunk mögé, kissé előrehajolva, nyitott tenyérrel támaszkodjunk a vállára. Gyakoroljunk a vállra fokozatosan erősödő nyomást.
2. lépés: Egyik tenyerünkkel támasszuk meg a kezelendő személy homlokát, a másikkal kezünk ujjaival nyomkodjuk meg a tarkóján a hátsó nyakizmokat. A koponya alsó részétől lefelé haladjunk.
3. lépés: Hüvelykujjunkkal erősen, de óvatosan nyomjuk meg a tarkón a nyakizmok közötti bemélyedést. Itt is lefelé haladjunk. Majd a másik hüvelykujjunkkal ismételjük meg a nyak másik oldalán.
4. lépés: Lépjünk kicsit hátrább, kinyújtott karral helyezzük mindkét kezünket a kezelendő személy vállára. Fejtsünk ki lassú, ismétlődő nyomást a gerinc két oldalán a lapockák közötti hátizmokra. A nyomás erősségét a kezelendő személy visszajelzései alapján szabályozzuk.
5. lépés: Végül gyors mozdulatok sorozatával nyomkodjuk, ütögessük a két kart a válltól a könyökig.