Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyógyító élelmiszerek

2010.03.30

Szervezetünk sajnos egyre több káros anyagnak van kitéve. Mégis, amikor betegek vagyunk, vagy valamilyen egészségi problémánk van, legtöbbször rögtön a gyógyszerek jutnak eszünkbe. Akkor is, ha tudjuk, hogy a gyógyszereknek számos mellékhatása lehet. Pedig sok élelmiszer, fűszernövény és egyéb, a sütéshez-főzéshez használt alapanyagunk nemcsak a konyhában tehet jó szolgálatot.

Segíthetnek a gyakoribb megbetegedések kezelésében, illetve azok megelőzésében. Nem kell tehát rögtön a gyógyszertárba rohannunk, inkább nézzünk körül otthon. Az alább felsorolt élelmiszerek szinte minden háztartásban kéznél vannak.

Almaecet
Az almaecetet sokoldalúan felhasználhatjuk: ízületi gyulladásra, megfázásra, gombás bőrfertözésekre, bőrpanaszokra, haj- és fejbőrproblémákra, rovarcsípésre, viszketésre. Serkenti az anyagcserét, ideális a fogyasztása gyomorpanaszok esetén. Ízületi gyulladásnál keverjünk el: 3 kiskanál almaecetet 1 evőkanál mézzel, és öntsük bele egy pohárnyi vízbe. Fogyasszuk napi 3 alkalommal. A száraz bőrön segíthetünk vele, tegyünk a fürdővízbe 2-3 dl almaecetet, illetve almaecetes hajöblítést is végezhetünk ha száraz a hajunk és a fejbőrünk.

Aszalt szilva
Kitűnő vértisztító hatású és eredményesen kezelhető vele a székrekedés. Kálium tartalma segít szabályozni és normalizálni a szívritmust, valamint segít megszabadítani szervezetünket a méreganyagoktól.
Tipp: Székrekedés esetén főzzük meg az aszalt szilvát, és igyuk meg a levét, illetve a szilvát is elfogyaszthatjuk. Főzés helyett választhatjuk az egész éjszakás áztatást is.

Citrom
A citrom fogyasztása kitűnő lehetőség a szervezet C-vitamin tartalmának természetes biztosítására. Hasznát vehetjük lázas, fertőzéses, vírusos megbetegedések esetében. Segíti az immunrendszerüket, hogy az hatékonyabban akadályozza meg a vírusok szaporodását, és vértisztító hatással rendelkezik. Hatóanyagai enyhítik a torokfájást, és a gyomorpanaszokat. Segíti a zsírok emésztését, csökkenti a koleszterinszintet. Kezelhetjük vele tyúkszemünket. Érdekesség: Bár a citrom savanyú, fogyasztása mégis lúgos kémhatást eredményez a szervezetben.

Fokhagyma (friss)
Fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkenti a szív koszorúereinek elmeszesedését. Friss és szárított formában egyaránt jótékonyan befolyásolja a koleszterinszintet. Kezelhetjük vele a láb gombás fertőzéseit. Alkalmas a bélférgek kiűzésére. Emellett fülfájásra, bakteriális és vírusfertőzésekre, húgyúti fertőzésekre, szemölcsökre ajánlatos használni.

Gyömbér (friss)
Vírusölő hatásának köszönhetően használhatjuk megfázás esetén láz-, köhögés- és torokfájás csökkentésére. Erősíti a gyomrot, javítja az étvágyat, csökkenti a hányingert, az émelygést és szélhajtó hatással is rendelkezik, de menstruációs görcsök és a végtagok rossz vérellátása esetén is alkalmazhatjuk. Fogyasszunk gyömbéres teát, mézzel, citrommal.

Méz
Legismertebb, és leggyakrabban alkalmazott esetek a megfázás, köhögés, láz, szénanátha kezelése. Ezenkívül zúzódásokra tehetjük dunsztkötés formájában, bőrfertőzések kezelésére szolgálhat. Javasolt a cukor helyettesítésére is.

Tipp: Igazi csodaszert készíthetünk a mézből egy feketeretek segítségével. Vásároljunk frissen egy (ill. több személy esetén fejenként 1 db) közepes méretű fekete retket. Ne hámozzuk meg csak folyóvíz alatt mossuk le a felületét. Vágjuk le a tetejét úgy, hogy a nagyobb rész közepét egy evőkanál segítségével ki tudjuk vájni. Ügyeljünk arra, hogy a retek "fala" legalább 2 újjnyi vastag maradjon. Tegyük egy olyan kistálba, amelynek van pici oldala, és töltsük tele mézzel. Rövid állás után a retek levet ereszt, amely a mézzel összekeveredve nagyon finom, és rendkívüli módon enyhíti a megfázásos tüneteket. Kanalazzuk ezt napközben, amikor kifogyott a méz újra teletölthetjük, egész addig, míg a retek "megráncosodik", vagyis elveszti nedvességtartalmát.

Fehér mustármag
Kitűnő vértisztító, emésztést javító, gyógyhatású. Fokozza az emésztőnedvek kiválasztását. Helyi vérbőséget okoz, ezért külsőleg reumás- és ízületi panaszok enyhítésére használhatjuk, borogatás, vagy bedörzsölés formájában. Meleg lábfürdőbe téve megfázás esetén hatásos. Alkalmas még a fázós, könnyen kihűlő végtagok kezelésére. Bioboltokban könnyen és olcsón beszerezhető.


Fülfájást, arc- és homloküreg gyulladást hatékonyan tudunk vele kezelni. Sok esetben akkor is segít, amikor a gyulladás már a gyógyszeres kezelésre sem reagál! Melegítsük meg a sót, és tegyük vászonzsákocskába, ezt helyezzük a fájós részre. Hasmenés esetén fontos szerepe van a kiszáradás megelőzésében. Ínybetegségekre, szájfekélyre, torokfájásra, megfázás, nátha esetén pedig az eldugult orr "felszabadítására" - sós oldat formájában használhatjuk.
Sós-cukros keverék kiszáradás ellen: keverjünk 8 csapott evőkanál cukrot, v. 4 púpozott evőkanál mézet és 1 teáskanálnyi sót 1 liter vízbe.
Tipp: http://soterapia.lap.hu

Szódabikarbóna
Kisebb vágásokat, horzsolásokat kezelhetünk a kevés vízzel elkevert szódabikarbónával. Rovarcsípés esetén hatásos fájdalom- és duzzadtságcsökkentő. A szódabikarbónás vízzel történő szivacsos lemosás csökkenti a bőrviszketést. Nehéz ételek fogyasztása után fellépő teltségérzet esetében egy evőkanál szódabikarbónát oldjunk fel 1 pohár vízben, és ezt igyuk meg. A fáradt, elnehezült lábaknak jót tesz a szódabikarbónás lábfürdő, melyhez 10 liter vízbe tegyünk 3 evőkanál szódabikarbónát.

Vöröshagyma
Tudjuk, hogy az orrcseppek használata korlátozott, hosszabb ideig egyiket sem szabad alkalmazni. Jó szolgálatot tesz ebben az esetben a vöröshagyma leve, mellyel az orrnyílás környékét kell bekennünk. Megfázás esetén inhalálhatunk egy apróra vágott, 2-3 percig főzött hagyma főzővizével. Szintén kezelhetünk vele rovarcsípést. A friss hagymalé helyi fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. Melegítő hatása miatt azonban lázas betegnek nem javasolt. Szemölcsre egy feldarabolt hagymást sózzunk meg és hagyjuk egy éjszakán át levet ereszteni. A kapott lével naponta 2-3 alkalommal dörzsöljük be a szemölcsöt.