Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gombásodás megelőzése

2010.03.30

A wellness csodálatos hatása, a wellness életmód testet és lelket felüdítő szerepe mellett, szembe kell néznünk a ránk leselkedő veszélyekkel is. Nem kell lemondanunk az élményről, hiszen az alapvető higiénés szabályok betartásával, megfelelő körültekintéssel, elővigyázatossággal, önfeledten élvezhetjük a wellness nyújtotta lehetőségeket. Írásomban szeretném felhívni a figyelmet az egyik leggyakoribb veszélyre, a gombás fertőzésekre, és megelőzési módjaikra.

A wellness fürdők mellett jónéhány wellness szolgáltatás nedves környezetben zajlik. A párás levegőjű, nyirkos és meleg helyek, vizes járófelületek a legideálisabbak a gombák szaporodásához. Így a szaunák, gőzfürdők, közös élményzuhanyzó használat, hidromasszázs berendezések, és egyéb vizes kezelések során az egyik legveszélyesebb, és leggyakrabban előforduló fertőzés, a gombás fertőzés. A gombás fertőzések két fő csoportja; a bőr gombás megbetegedése és a körömgomba.

A lábgombásodás elsősorban a lábujjak között, a lábujjak alatt jelenik meg, de továbbterjedhet a talppárnára, sőt az egész talpra is, valamint a körömágyra. A lábon kívül egyéb testhajlataink is fokozott veszélynek vannak kitéve.

A lábgomba tünetei: A lábgomba első tünetei közé tartozik a bőr viszketése, hámlása, kipirosodása, esetleg berepedezése. Fontos, hogy amint észrevesszük a bajt, azonnal forduljunk szakorvoshoz. Ne szégyelljük megmutatni, mert a korai stádiumban még sokkal könnyebben meg tudunk szabadulni a problémától. Ha elhanyagoljuk, a fertőzés továbbterjed, makacsabb lesz, és hosszú hónapokba kerül a sikeres kezelése!

A körömgombásodást - helytelenül - gyakran összekeverik a lábgombával. A körömgomba leginkább lábon fordul elő, de a kéz körmei is megfertőződhetnek.

Körömgomba tünetei: A körmök megvastagodnak, sárgásan elszíneződnek, több rétegre vállnak, a köröm alapja "morzsalékos" lesz. Kezdetben csak apró szépséghibának tűnhet, elhanyagolva azonban nagyon csúnya, és fájdalmas betegség alakul ki, amitől csak rendkívül nehezen tudunk megszabadulni.

Megelőzésük
A gombásodás megelőzése érdekében tartsuk be a követező szabályokat:
- közös zuhanyzókban, uszodákban, vizes kezelések során használjunk könnyen tisztítható, műanyag papucsot
- lábbelinket soha ne adjuk kölcsön senkinek
- ne használjunk műszálas zoknit, mert a láb kipállásához vezet, ami kitűnő környezet a gombák megtelepedéséhez
- kizárólag pamut zoknit hordjunk, ami megfelelően szellőzik
- minden nap váltsunk zoknit, legjobb ha tiszta, váltás zoknit is viszünk magunkkal
- ma már kaphatók olyan sportzoknik, amik varrás nélkül készülnek, így elkerülhetjük a láb kidörzsölését is
- fordítsunk nagy gondot arra, hogy bőrünket teljesen szárazra töröljük, különös figyelemmel a hajlatokra, a lábbujjak közötti és alatti részekre
- fürdés, kezelés után törülközzünk meg alaposan, és vegyünk száraz fürdőruhát
- használjunk körmeinkre gombásodást megelőző körömlakkot, de ne felejtsük ezzel gyógyítani nem tudjuk a már megszerzett fertőzést
- akinek izzadékony a lába, rendszeresen szórja be hintőporral, ami felszívja a nedvességet, a hintőport vigyük magunkkal (kapható gombásodás elleni hintőpor is)
- a gombásodás elleni spray-vel ne csak lábunkat fújjuk be, hanem cipőnket is
- körmeinket lehetőleg vágjuk rövidre
- a legtöbb wellnessközpontban, fürdőben rendelkezésre áll a olyan lábzuhany, ami gombaölőszerrel permetezi be lábunkat. Ne feledkezzünk meg erről a lehetőségről, és tegyük alá papucsunkat is

Tippek
Használjon gombaölő hatású illóolajokat a láb ápolásához. Ilyenek az ánizs-, a levendula- és teafaolaj. Alkalmazzon aromaterápiás lábfürdőt, vagy éjszakai kötést a lábra, illóolajokkal átitatott vattával. A levendula a gombaölő hatásán kívül kiváló stresszoldó, nyugtató hatású.
Az orvosi Aloe Vera szintén gombaölő hatású. A növényt saját otthonunkban is nevelhetjük. Egy levágott levéldarab zselés, kocsonyás belsejével kenjük be a veszélynek leginkább kitett bőrfelületeket.